Det finns en hög med olika spelformer när det gäller trav och spel på hästar. Där finns till exempel V4, dagens dubbel, trio, tvilling, V64, V65 och V75. Just V75 är en vidareutveckling av V65. Vad betyder då V65? Jo, V65 innebär att man vinner på 6 rätt och 5 rätt. På V75 vinner man således på 7 rätt, 6 rätt och 5 rätt. V65 var ett väldigt populärt spel och kostade 50 öre per rad. ATG bestämde sig för att höja radpriset till 1 kr, vilket gjorde att folk slutade spela. Då försökte man med två olika radpris, 70 öre och 1 kr, vilket inte heller lyckades så bra. 1993 kom V75 och ingen hade väl några större förhoppningar om att denna skulle lyckas bättre, men nu vet man att det var ett lyckokast och folk började spela igen.
Att spela på trav har vi gjort länge. Redan 1901 bildades Svenska Trafsällskapet, mer känt som Svenska travsportens centralförbund. 1925 delades Trafsällskapet upp i två delar. Den ena var Svenska travsportens centralförbund och den andra var Stockholms travsällskap, vilket numera heter Solvalla. ATG betyder Aktiebolaget trav och galopp och bildades 1974 och ägs av både STC och Galoppförbundet. Det är ATG som har hand om alla spel på hästar i Sverige.
V75 är det spel som är störst på den svenska spelmarknaden, men hur fungerar det egentligen? Det kan verka väldigt krångligt, men det är faktiskt ganska enkelt. Man ska välja ut den vinnande hästen och det kan man göra på två sätt. Du kan gissa, vilket ger väldigt liten vinstchans, eller så kan du faktiskt skaffa dig kunskaper om hästarna och ryttarna. Det är i det sistnämnda som de stora vinsterna ligger. Ju mer kunskap man har, desto större chans är det att vinna helt enkelt. V75 spelas på lördagar och här ska man pricka in den vinnande hästen i 7 lopp.
Hur mycket man vinner beror helt på vad oddsen är. Spelar många på samma häst blir oddsen dåliga, men är det få som spelar på samma häst stiger oddsen. Höga odds ger alltså mycket pengar i vinst, medan låga odds ger lite i vinst. Om det till exempel ligger 10 000 kronor i potten och man är 10 stycken som ska dela på det, så får man 1000 kronor var. Men om man bara hade varit 2 stycken hade man fått 5000 kronor var.
Som vi nämnde tidigare bör man veta så mycket som möjligt om hästarna och kuskarna, precis som när man spelar på fotboll. Där är det också svårt att pricka in rätt vinnare och mål om man inte har en susning om vem det är som spelar. Att tänka på när man väljer en vinnare är att kolla hästens resultat och tider i tidigare lopp. Är hästen i god form och är det en distans som hästen gör bra ifrån sig på? En del hästar trivs inte på vissa startspår, så kolla var din häst startar. Tävlar hästen på bortabana och kan ha blivit påverkad av resa och övernattningar? Har det hänt något annat, som till exempel ny utrustning eller ny kusk. Är det en ny kusk kan det påverka hästen positivt. Sen ska man naturligtvis inte glömma att kolla upp kusken. Är kusken i form? Hur har han klarat sig i tidigare lopp? Dessutom, har hästen en tendens till att galoppera lite väl ofta? Andra saker att ta i beaktning är vädret. Vissa hästar trivs inte på blöta, tunga banor och andra hästar trivs bäst på sommaren, medan andra springer bäst på vintern.